Terugblik: Italië, haar zon en muziek

Lex Wiersma nam ons mee op reis door de geschiedenis van de Italiaanse opera. Op zijn inmiddels bekende wijze, deskundig, gepassioneerd en intens, vertelde Lex ons over de Italiaan die trots is op zijn land van waaruit de Europese cultuur zich heeft verspreid. Een veelheid van namen en opera’s passeerden de revue, voorzien van prachtige beelden en muziekfragmenten.

Beroemde namen, zoals van Monteverdi, die in zijn Orfeo en Euridice op zoek ging naar de Oudheid. De opkomst van de monodie, de solo-stem ondersteund door een basso-continuo, omdat verstaanbaarheid van de gezongen teksten belangrijk was. We hoorden aria’s van Rossini, van Bellini en Donizetti en natuurlijk van Verdi en nog vele anderen.

En al die prachtige muziek ondersteund door schitterende beelden van Italiaanse landschappen, die, net als de muziek, betoverd leken. Kortom, we waren met z’n allen even in Italië. En, en passant, leerden we ook nog veel over de ontwikkeling van de Italiaanse opera.

Geen reacties op "Terugblik: Italië, haar zon en muziek"


    Plaats een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.