Terugblik: The Fruit of Silence

In een bomvolle aula van het Stedelijk Gymnasium vindt het derde deel van het Drieluik rondom Pärt plaats. “The Fruit of Silence” genaamd naar een gedicht van moeder Teresa.

Maar om eerst in een Noordelijke stemming te komen, spelen Jetje van Wijk en Anna Ivanova een quatre-mains bewerking van de Peer Gynt suite van Grieg. En Anna vervolgt solo met het beroemdste werk van Jean Sibelius: Finlandia. Een patriottisch stuk als protest tegenover de Russische overheersing in die tijd van zijn land.

En dan: Pärt, wat een overgang! “My heart is in the Highlands”, een gedicht uit Schotland heeft Pärt op muziek gezet: één enkele zangstem, begeleid door orgeltonen, zingt elke regel slechts op één toon. De zaal wordt muisstil.

En de concentratie wordt nog meer verdiept als Jetje op piano en Astrid Schijns op cello het stuk Fratres spelen. Voor de bezoekers van het Drieluik een herkenning: in de eerste bijeenkomst hoorden we al tweemaal een verschillende uitvoering, maar nu is het live! En hoe! Wat een vondst om hierbij de videokunst van Bill Viola te projecteren. In het fragment – The Quintet of Astonished – zien we dezelfde woordenloze verstilling die zo wonderwel past bij wat we beluisteren.

Een verrassing is ook de componist Peteris Vasks: een huidige componist uit Letland. Astrid speelt een cellostuk van hem: Pianissimo, dat qua sfeer, trage tempi en speciale bijzondere snaarklanken buitengewoon goed past in dit concert.

Alle onderdelen worden door Jetje verbonden met speciale teksten passend bij het muziekstuk. Zo luisteren we vervolgens naar een recent stuk van Pärt: Adam’s Lament, de klaagzang op een tekst van de monnik Silouan. Hierin wordt de verbanning uit het paradijs verhaald, waarin Adam symbool staat voor de teloorgang van de gehele mensheid. Als bijpassend beeld een schitterend kerkraam, geschilderd door Chagall.

En dan opnieuw Vasks: met een kooroptreden onder leiding van Lotte van Roosmalen: The Fruit of Silence. Het gedicht, waarin de vrucht van de stilte uiteindelijk uitmondt in vrede. Wat een prachtige koormuziek en wat mooi en intens gezongen door dit nog zo ‘jonge’ koor.

Als afsluiting van deze bijna magische middag spelen Jetje en Astrid het inmiddels beroemdste stuk van Pärt: Spiegel im Spiegel. Een waardige afsluiting van dit drieluik, dankzij al deze voortreffelijke musici!

Een drieluik dat dit jaar voor de vijfde keer is bedacht, georganiseerd en gepresenteerd door Jetje van Wijk. Hulde!

1 Reactie op "Terugblik: The Fruit of Silence"

  • Eugenie Huisman
    30 januari 2019 (20:46)
    Antwoorden

    Ik heb erg genoten deze middag.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.