Terugblik: Opening van het seizoen met muziek en een knal

Een warm welkom: vrolijke accordeonmuziek en heerlijke slagroomsoesjes. Dat is het begin op 1 oktober  j.l. van een heel bijzonder muzieksalonseizoen. En gelukkig, daar zijn heel wat muziekliefhebbers op afgekomen in het mooie Mariëndal in het Ginneken. Wel meer dan 100 bezoekers mogen wij verwelkomen om naar Jetje van Wijk te komen luisteren wat zij met haar team zoal in 2017-2018 aan de bezoekers op iedere derde dinsdag en donderdag van de maand  zal presenteren.

Wat de trouwe bezoeker al weet: steeds zal een beroepsmusicus een presentatie verzorgen vanuit de muziek met beeld en vaak ook met live muziek. In oktober  staat Vivaldi centraal, waarna er een ultra moderne bijeenkomst volgt in de Nieuwe Veste rond  mechanische muziek en George Crumb in het kader van “Nederland leest”. In januari organiseert men weer een driedaagse cursus over niemand minder dan Rachmaninov, waarna Joke Veltman het licht laat schijnen op doofheid en muziek. Natuurlijk zullen hierbij Beethoven en ook Smetana genoemd worden. Het seizoen wordt afgesloten met de warme klanken van piano en gitaar in de Spaanse muziek.

De grote verrassing op deze opening is het optreden van Jetje van Wijk  met Joke Veltman met de bijzondere pianowerken getiteld: “Het portret van Hedwig”. Jurriaan Andriessen, graficus, musicus en componist (1951-1991) maakt in 5 jaar een  grafisch/muzikaal portret van zijn muze. Op het eerste gezicht een mooi getekende beeltenis, maar wie goed kijkt ziet dat dit bestaat uit wel duizend muzieknoten. Allemaal zeer speelbare muziek. Zeker in de uitvoering van de twee pianisten. De 54 composities zijn uitermate gevarieerd: van verstilde lyriek naar jazzy-achtige ritmes, van harmonie naar dissonanten. Wat jammer dat dit prachtige werk zo weinig bekend is. Voor Jetje en Joke des te verheugender dat de echte Hedwig zelf bij deze uitvoering aanwezig is geweest. Alle klanken zijn ook nog eens begeleid met de gouaches, gemaakt door Jurriaan over een utopische planeet El dorian.

Het klapstuk na dit optreden is de bijna letterlijke lancering van de gloednieuwe website: www.muzieksalonspronk.nl. Hierop is werkelijk álle achtergrondinformatie in taal en in beeld  over de  salons te vinden, met als extra nog een maandelijkse muziekquiz en een te raden muziekfragment waarmee vrijkaartjes gewonnen kunnen worden.

Breda mag trots zijn op deze muzikale initiatiefnemers!

 

Geen reacties op "Terugblik: Opening van het seizoen met muziek en een knal"


    Plaats een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.