Portret van Hedwig

..Eldorische muziek voor één en twee piano’s

Als je het Portret van Hedwig aan de muur ziet hangen lijkt het een gewoon, getekend portret in grijstinten. Maar als je het beter bekijkt zie je dat het bestaat uit duizenden muzieknoten. Samen vormen deze noten 54 composities voor piano, die Jurriaan Andriessen speciaal voor dit portret heeft gecomponeerd.

Hij werkte er ongeveer vijf jaar aan: van 1977 tot 1983. Aan de ene kant volgde hij zijn muzikale intenties, maar aan de andere kant moest hij werken binnen enorme restricties om te komen tot een goed gelijkende portret van Hedwig, zijn muze.

Portret van Hedwig, door Juriaan Andriessen

Tegelijkertijd met het portret, werkte Andriessen aan een ander groot project, zijn boek “Eldorica, een reisverslag naar een betere wereld”. Hierin beschrijft hij een Utopische maatschappij op een door hem ontworpen planeet, waar de bevolking de economische en ecologische adviezen volgt van “De Club van Rome”. Ook beeldde hij die ideëen uit in een reeks schilderijen waarvan de originelen nu in het Frans Hals museum te vinden zijn.

Parallel aan “Eldorica” ontwikkelde Andriessen zijn Eldorische muzikale stijl, die hij toepaste in het portret.

“Portret van Hedwig” zou zijn enige compositie blijken te zijn.

Andriessen stierf op de leeftijd van 39 jaar.

3 Reacties op "Portret van Hedwig"

 • R piket
  24 februari 2018 (17:22)
  Antwoorden

  Bovenstaande afbeelding gevonden op markt met handgeschreven naam en serie 23-30 met lichte inkt 6-5-1983

  • Isabelle Andriessen
   12 maart 2019 (16:29)
   Antwoorden

   Hoi R.Piket, dat is interessant. Het is het werk van mijn vader, Jurriaan Andriessen. Mocht u er meer over willen weten mag u mij of mijn moeder altijd contacteren.
   Groet, Isabelle Andriessen (dochter van Jurriaan)

 • Paul
  12 januari 2022 (15:34)
  Antwoorden

  Bij architectenbureau Nico Andriessen heb ik stage gelopen en hoorde Juriaan boven het stuk componeren. Ik heb hem ook een keer geholpen met kopiëren toen het portret voor 3/4 af was. Enkele jaren later leerde ik mijn vrouw kennen en heb Juriaan toen gebeld met de vraag of het portret al af was. Dit was het eerste kado wat ik toen aan mijn vriendinnetje heb gegeven. Al jaren hangt nummer 58-80 op een prominente plek in ons huis. Erg trots op en met mooie herinneringen.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.