fbpx

 

Data en details

10 maart | 15:00

Locatie: Concertzaal Nieuwe Veste, Breda

Prijs: €14,-

12 maart | 20:15

Locatie: Concertzaal Nieuwe Veste, Breda

Prijs: €14,-
Tot nader orde afgelast, ivm het coronavirus

 

inclusief consumpties

Reserveren

Boekenweek 2020 heeft als thema “dwarsliggers” en Muzieksalon Spronk presenteert in samenwerking met bibliotheek Breda een programma rond dit thema met als titel: Bertolt Brecht en Protest in muziek.

William Schaffels, jong muziektheoreticus met een geweldige kennis op gebied van zowel klassieke als pop en rockmuziek, die hij moeiteloos uit zijn mouw schudt, zal u binnenleiden in een kaleidoscopische wereld van componisten die begaan zijn/waren met de wereld en de kwaliteit van leven.

De muziek van Kurt Weill is een zuur mengsel van sociaal realisme en jazz en reflecteert het decadente Duitsland van de jaren ‘20.

Hierin vonden Bertolt Brecht en hij elkaar en er ontstond een jarenlange, nauwe samenwerking. In een tijd van economische depressie, politieke verandering en wanhopig hedonisme. ontwierpen Brecht en Weill een nieuw genre theatermuziek. Muziek die geen realiteit wil scheppen die los staat van de werkelijkheid en als zodanig dus erg rauw klinkt.

Heel bekend en geliefd is hun “Dreigroschenoper”: een bewerking van een Engelse ballade opera uit 1728, die zich afspeelt in het Soho onderwereldje van dieven en pooiers. Het geheel is heel maatschappij kritisch en toont de kloof tussen rijk en arm.

Niet de emotie staat centraal, maar Brecht en Weill willen het publiek tot nadenken aanzetten en haar bewust maken van menselijke maatschappelijke verhoudingen. Zowel Brecht als Kurt Weill vonden dat muziek en theater een rol in de maatschappij te spelen had. Zij is meer dan vermaak

Martin Peulen, zelf een rebels artiest, zal liederen uit de Dreigroschenoper zingen, met Jetje van Wijk aan de piano.

Behalve Brecht en Weill zijn ook Ravel, Berio en Sjostakovitch dwarsliggers. En Schönberg, Messiaen en Arvo Pärt…
Allemaal kunstenaars met een maatschappij kritische houding en een warm kloppend hart voor de medemens die we tijdens deze muzieksalon op een heel bijzondere manier gaan ontmoeten.

 

Verteller

William Schaffels

Componist-dirigent, muziektheoreticus
Entrepeneurial C.V. William Schaffels   Opleidingen 2015 – ...

Musici

Jetje van Wijk

Pianist
Jetje van Wijk is initiator en drijvende kracht achter Muzieksalon Spronk. Als ...

Reserveren


    Liever telefonisch reserveren?

    U kunt ons bereiken via telefoonnummer 076-5203780