fbpx

Horen zonder oren

Hoe kon Beethoven doorgaan met componeren?…

Iedereen kent wel iemand die slecht(er) hoort. Maar wat gebeurt er als een musicus slecht hoort? Kan een componist muziek schrijven, als hij die zelf niet kan horen? Hoe doet hij dat dan? Hoe werkt dat, een innerlijk gehoor,  hebben wij dat allemaal?

We luisteren naar muziek van onder andere Beethoven en Smetana die – hoewel geleidelijk helemaal doof geworden – doorgingen met het schrijven van prachtige muziek.

Ook de film ‘Luisteren met een Kunstoor’ wordt getoond.

Terugblik

“Horen Zonder Oren lijkt een contradictie, maar Joke Veltman nam ons mee in de wereld van de slecht- en niet-horenden. En als je (bijna) niets hoort, en je bent een muziekmens dan is dat wel het ergste dat je kan overkomen. Er zijn componisten geweest, die met behulp van hun innerlijke oor – product  van hun hersenen dus – een berg vakkennis en een koppig doorzettingsvermogen toch de prachtigste muziek hebben geschreven.”

Deze terugblik werd geschreven door Els Buijs.

Lees het hele artikel →

Musicus en verteller

Joke Veltman

Pianist
Joke Veltman is geen onbekende in Breda. U heeft haar vast weleens gehoord in ...

Over Joke Veltman

Joke Veltman is een paar jaar weggeweest bij MuziekSalon Spronk omdat ze druk bezig was met haar master research in Zwolle. Als onderdeel van haar studie maakte ze – in samenwerking met UCM-Utrecht – een film over luisteren met een kunst-oor. In onderstaande video vertelt ze over de film en haar master project.