fbpx

Uniek, veerkrachtig en prachtig Litouwen…

Oorspronkelijk was de Boekenweek 2022 gepland voor Maart, maar de organisatie besloot het grote boekenevenement te verplaatsen naar April omdat er een grote kans was, dat de corona maatregelen dan zwaar versoepeld zouden zijn.
Muzieksalon Spronk echter had al verregaande afspraken voor Maart en daarom kunt op dinsdag 8 maart en donderdagavond 10 maart gaan luisteren naar “een Baltisch Liefdeslied”, een muziekvertelling van Muzieksalon Spronk in samenwerking met Bibliotheek Nieuwe Veste.

Met Baltisch Liefdeslied maakte pianiste Jetje van Wijk een muziekverhaal, dat het thema van de Boekenweek “mijn eerste liefde’, als uitgangspunt heeft genomen. Het heeft als ondertitel “uniek, veerkrachtig en prachtig Litouwen”. Litouwen, ongekend door de meesten van ons, innig geliefd door zijn bewoners.

Helaas hangt er nu door de Russische invasie in Oekraïne een grote schaduw overheen. We hebben, in klein verzet, Russische componisten van het programma afgehaald, en hopen u met dit muziekverhaal wat inzicht te geven in hoe het is, om zó dicht bij Rusland te wonen…

Kristina Kupryte, woonachtig en bekend soliste in Litouwen, is virtuoos op de Kanklės, een soort liggende harp. Het is een instrument met een betoverende klank. Samen met Jetje van Wijk aan de piano, gaat zij hoorbaar en voelbaar ‘liefde verklanken’, solo en ook in duet.

Mooie en boeiende muziek van grote componisten uit Litouwen zoals Mikajolus Ciurlionis alsook muziek van Arvo Pärt.

Tip! In de voorstelling van donderdagavond treden ook 3 jongens van de Concertklas van Kooracademie Breda voor u op.

 

Tijden & tickets

8 maart 15:00

Mariëndal
inclusief consumpties

10 maart 20:15

Concertzaal
Nieuwe Veste, Breda
inclusief 1 consumptie

 

Kaarten: €15,-

 

Reserveren

 

Deze muzieksalon is een samenwerking met bibliotheek Nieuwe Veste, in het kader van de Boekenweek 2022. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekbreda.nl

Musici

Jetje van Wijk

Pianist
Jetje van Wijk is initiator en drijvende kracht achter Muzieksalon Spronk. Als ...

Kristina Kupryte

Kanklės
Kristina Kupryte is een professionele kanklės speelster uit Litouwen, die haar ...

Kristina Kupryte op de Kanklės

Kristina Kupryte is een professionele kanklės speelster uit Litouwen, die haar masterdiploma in muziek  aan het Litouwse Muziek en Theater Academie in Vilnius behaalde Ze presenteert de kanklės op wereldpodia als solist, maar werkt ook samen met andere musici en orkesten. Haar repertoire bevat behalve originele werken voor kanklės, ook wereld klassiek transcripties , als ook eigen arrangementen.

Meer over Kristina →

Facebook Kristina Kupryte

Terugblik

door Elly Rozinga

“… Als speciale gast is de Litouwse musicus Kristina Kupryte uitgenodigd met een bijzonder instrument: Kanklės genaamd, een specifieke Litouwse harp. Oorspronkelijk een driehoekig folklore-instrument met 5 snaren dat in veel huishoudens klonk bij belangrijke gebeurtenissen. De pentatonische klanken hiervan brachten rust en harmonie….”

Lees het hele artikel →