Terugblik “Bruisend Klassiek” de start van een nieuw seizoen

Al jaren heeft de Muzieksalon een unieke positie in het Bredase muziekleven. Het is niet zomaar een concert, niet zomaar een verhaal met een plaatje. Nee, het is een bijzondere combinatie van dit alles. In een warme informele sfeer komen bezoekers bijeen om zich te laven aan de mooiste muziek, uitgevoerd door geschoolde beroepsmusici en wordt men ondergedompeld in een informatief verhaal met zorgvuldig gekozen beeldmateriaal, waardoor een componist of een thema geheel tot leven komt.

Ook het komende seizoen weet Jetje van Wijk, de grote inspirator van de Muzieksalon, ons te verrassen met een uiterst veelzijdig programma. Op de 29e september is de bruisende start gevierd in een bomvol Mariëndal in het Ginneken. Bijna alle inleiders en musici zijn aanwezig om de bezoekers een verfijnd voorproefje te bieden en hen te prikkelen om de komende activiteiten bij te wonen. En het is vermeldenswaard dat er zoveel bekende namen bij de presentatoren en musici zijn: dat garandeert weer de hoogste kwaliteit.

Bij de entree wordt regen en wind al snel vergeten door de verwarmende klezmermuziek in de hal. Jetje onthult het gehele programma voor 2019-2020, waarin naast de muzieksalon op diverse locaties ook inmiddels muziekfilms een plaatsje krijgen. Alles is hierover te vinden op flyers en website, maar ik wil hier toch ook aandacht geven aan al die intens vertolkte muziekfragmenten, die we voorgeschoteld kregen.

Zo start in oktober Bert Haan met het Bredaas saxofoon Duo met een ode aan de saxofoon, een instrument waar ook gerenommeerde componisten als Berlioz, Moussorgski en Bizet voor componeerden.

En ook dit seizoen is de muzieksalon weer present in de Nieuwe Veste in het kader van “Nederland leest” en de Boekenweek. Tja, hoe vertaal je het thema – duurzaamheid- nu in klinkende muziek? Dat wordt o.a.een schitterend pianorecital waarin Schumann de hoofdrol speelt. En in de Boekenweek is de grote verrassing: Bertolt Brecht en Kurt Weil en andere ‘dwarsliggers’. Wie afgelopen zondag de uiterst theatrale vertolking heeft gehoord door de zanger Martin Peulen ,komt vast en zeker naar de concertzaal in de Nieuwe Veste. In februari kan men zich komen verwarmen aan de gloedvolle muziek uit Latijns Amerika. Hoe verrassend klinken cello en gitaar samen!
En wie zin in fietsen heeft kan het seizoen besluiten in de mooie omgeving van Ulvenhart, waar een muzikale Tour de France met die heerlijke Franse componisten centraal staat en waar men na afloop kan genieten van de Franse keuken.

Maar last but no least: dé topic van elk jaar is het inmiddels befaamde ‘Drieluik’ in januari. Op drie opeenvolgende weken staat dit jaar het thema (hoe actueel) Britain Brexit centraal. En nu eens niet gelukkig in politiek of economische zin, maar cultureel! Want de Engelsen hebben heel wat te bieden op dit gebied en dan vallen grenzen weg. Dus zullen we kunnen genieten van o.a. Purcell, van Händel, van Karl Jenkins. Een ‘Engelse’ gezant in schitterend uniform zong dan ook tot slot met alle aanwezigen het onofficiële volkslied van de Britten: Rule Britannia en we zongen uit volle borst met hem mee.
Speciale Engelse hapjes verhoogden met een drankje dit spetterende begin. Leve de Muzieksalon!

 

door Elly Rozinga

Geen reacties op "Terugblik “Bruisend Klassiek” de start van een nieuw seizoen"


    Plaats een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.