Vooruitblik Drieluik deel 1: Noords Avontuur

Luister op de eerste bijeenkomst naar het muziekverhaal over de orkestwerken van Pärt. William Schaffels neemt ons mee in de muzikale zoektocht van Pärt naar een eigen klanktaal o.a. hoorbaar in vier symfonieën. De eerste werd gecomponeerd in 1963 en pas 45 jaar later de vierde! Een levenswerk in vier delen.

En wie zijn stuk ‘Tabula rasa’ heeft gehoord, begrijpt wat men met seriële muziek bedoelt: muzikale zich herhalende patronen, afgewisseld met stiltes. Een compleet nieuwe spirituele muziekstijl, iets ongehoords nieuw: langzame, pure en simpel lijkende, maar krachtige muziek.

Pärt: “Musici die het niet gewend zijn om mijn muziek te spelen, denken dat de partituur gemakkelijk is. Maar bij de wereld áchter die eenvoudige noten kan je met je kale handen niet bij. Mijn muziek heeft uitvoerenden nodig die zich ervan bewust zijn, dat zij de muziek geboren moeten laten worden. De muziek heeft musici nodig, die net zoveel willen investeren als ik doe…”.

Tintinnabular.. wat is dat nu weer?

Pärt bedenkt deze term om zijn muziek te verklaren: Tintinnabular, zoiets als het geluid van klokken en bellen. Pärt: “Ik ontdekte dat het genoeg is wanneer een enkele noot mooi wordt gezongen of gespeeld. Deze ene noot of één enkele klank biedt mij troost. Ik werk met zeer weinig elementen, met één stem of twee. Met de drieklank, waarvan de drie noten lijken op bellen. Deze gedachte werd de basis van mijn muziek, Tintinnabular.

 

Deel I: Noords Avontuur
8 januari 15:00 – Mariëndal
10 januari 20:15 – De Zandloper
meer informatie

 

Wie nu gefascineerd is door deze eerste Pärt-bijeenkomst, mag zeker niet de volgende kans laten liggen om te ervaren hoe de componist met stem en koorklank kan toveren ……

Deel II: Arvo Pärt en de menselijke stem
Lees de vooruitblik →

1 Reactie op "Vooruitblik Drieluik deel 1: Noords Avontuur"


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.