Intens ontroerend: De 7 Laatste Zinnen

Wat een buitengewoon, indrukwekkend en ontroerende uitvoering van de 7 laatste zinnen van Haydn/Verhulst met de zeer inspirerende verteller Kees van der Spek en het virtuoze pianospel van Jetje van Wijk.

Het was onbeschrijfelijk, zeer diepgaand en ontroerend.

Een uiterst gewaagde combinatie: de lichtvoetige, subtiele en ook krachtige muziek van Haydn en de rauwe, onvervalste realistische, doch overgevoelige verhalen van Dimitri Verhulst.

De 7 laatste zinnen van Christus aan het kruis vertaald naar de schrijnende werkelijkheid van het leven in momenten van dood/leven, lijden, afscheid, verlatenheid en eenzaamheid, plastisch in woorden gevat met een vleug weemoedige humor.

Na ieder verhaal kon dat wat in woorden als harde realiteit geklonken had een emotionele uitweg vinden in een uiterst verfijnd pianospel.

Het pianospel was zo subtiel, zo fijn genuanceerd, zo ademend met stiltes en af en toe schokkerend in zijn kracht, zodat de contrasten in het geheel goed tot zijn recht komen. De intens ontroerende beelden konden in de muziek vrij bewegen en tot diep in de ziel resoneren. De muziek schiep ruimte aan licht en duister, liet de beelden naklinken en tilde ze over grenzen heen.

Ongehoord verfijnd en krachtig was deze uitvoering maar ook “om”gehoord, om en om in woord en klank. In de beeldende zeggingskracht van het woord en de vrijheidscheppende klankenwereld van de muziek en “een” enkel beeld geprojecteerd op de kale wand, de gekluisterde mens.

Mijn onuitsprekelijke dank voor deze unieke ervaring en jullie buitengewoon indrukwekkende prestatie.

 

door Maria Lambregts

Bekijk meer beelden van de uitvoering →

Geen reacties op "Intens ontroerend: De 7 Laatste Zinnen"


    Plaats een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.