fbpx

Data en details

3 februari | 14:30

Locatie: Inspiratieplein, De Zeven Schakels, Zevenbergen

Prijs: €10,-

 

inclusief consumpties

Reserveren

Fenomenaal muzikaal liefdespaar…

Robert Schumann studeerde aanvankelijk rechten, maar wilde duizendmaal liever concerpianist worden. Hij nam les bij de beroemdste pianopedagoog in Leipzig, Friedrich Wieck, die een mooie dochter had die prachtig piano kon spelen.

Tussen Robert en Clara ontstond een gepassioneerde liefde, die levenslang zou duren en één van de mooiste liefdes werd uit de kunstgeschiedenis.

Twee extreem begaafde mensen die elkaar gevonden hadden en elkaar inspireerden. Schumann schreef schitterende pianomuziek die Clara op haar concerten ten doop hield. Clara was de eerste pianiste die het complete concertprogramma uit het hoofd speelde. Iets wat voordien niet gebruikelijk was.

Helaas, ondanks beider belofte in het leven, liep het dramatisch af.

Deze middag kunt u gaan luisteren naar oa delen uit “Carnaval” en “Faschingsschwank aus Wien” en worden er verschillende stukken live gespeeld. Pianist en verteller is Lambert van Eekelen.

Verteller

Lambert van Eekelen

organist
Lambert van Eekelen studeerde Hoofdvak orgel en piano aan het Rotterdams ...

Over Schumann

Robert Schumann was het jongste kind van een boekverkoper, die hem een diepe interesse in literatuur meegaf. Toen hij nog maar een schooljongen was, begon hij al met artikelen en toneelstukken schrijven, maar ook met componeren.. Hij begon een club die Duitse literatuur intensief bestudeerde en in de hoog romantische schrijver Jean Paul, vond hij een rolmodel voor de twee contrasterende kanten van zijn karakter: uiterst zachtmoedig en introvert aan de ene kant, kritisch, scherp en exuberant aan de andere kant.

Na het bijwonen van een concert van de vioolvirtuoos Paganini, wist hij welke van zijn twee passies hij ging kiezen. Het werd muziek en werkelijk betoverende werken vooral voor piano Maar ook heel bijzondere liederen zagen het licht.