Sergej Rachmaninov

Geboren in Rusland vertrekt Rachmaninov net voordat de revolutionairen de grenzen gaan sluiten in 1917 naar het buitenland. In 1934 vestigt hij zich definitief in de VS. Maar zijn Russische ziel blijft hoorbaar in al zijn composities. In alle melodieën blijft er een connectie met het Russisch-orthodoxe kerkgezang en het gebruik van bekende volksliederen.

Nadat Rachmaninov vernietigende kritiek krijgt op zijn eerste symfonie raakt hij in een depressie. Pas na een hypnose behandeling komt hij weer tot componeren, gaat hij zelf dirigeren en wordt hij een zeer beroemd en geliefd pianist. Zo speelt hij o.a. met Vladimir Horowitz en zijn er nog steeds uitvoeringen te beluisteren waarop hij Chopin speelt en zijn eigen, soms extreem moeilijke pianoconcerten. De bekende Russische pianist Gavrylyuk zegt over zijn pianocomposities het volgende: “Je moet vingers van staal, een hart van brandende lava en de kalme geest van een boeddhistische monnik hebben om Rachmaninov goed te kunnen interpreteren”.

De meest bekende composities van Rachmaninov zijn: symfonieën, pianoconcerten, de Romances, de Vespers, de Rapsodie op een thema van Paganini, Etudes en liederen.