Lex Wiersma

Lex Wiersma omschrijft zichzelf op zijn website als een independent music professional en dirigent. Hij is dirigent van magistrale werken zoals bv de Carmina Burana van Orff of de Missa Solemnis van Beethoven.

Talloze prachtige opera’s voerde hij uit en ook grote koorwerken als de Hohe Messe  en de Matthäuspassion van J.S. Bach heeft hij al meerdere malen gedirigeerd. Vanuit een diepe bevlogenheid en verbinding met muziek zet hij steeds een muziekervaring neer waar zowel uitvoerenden als publiek met volle teugen van genieten.

Lex is naast dirigent ook als muziekdocent verbonden aan het Conservatorium in Tilburg en de Muzerije in Den Bosch.

Lex Wiersma is bijna een vaste gast in de muzieksalon. In 2016 verbaasde hij het publiek met een verhaal over de Messiah van Händel. “Wat kun je nog over de Messiah vertellen”, vroegen we ons af. Op een barkruk gezeten leidde Lex het publiek op een heel losse manier door de wereld van Händel en tijdgenoten en wist te ontroeren door zijn bijna nonchalante maar o zo verbonden manier waarop hij de muziek benaderde.

In 2017 kwam hij met wat zwaardere kost: de Missa Solemnis van Beethoven. En ook hier wist hij ieder te boeien als gids door dit bijna onbegrijpelijke werk.

In 2018 presenteerde hij ons zijn gedachten en overwegingen over de Matthäus-Passion. Hij legde het publiek haarfijn uit hoe Bach de gelaagde Matthäus-Passion heeft opgebouwd en hoe zijn werk door jaren heen is “ontwikkeld”.