Guido Groenland

De tenor Guido Groenland begon zijn zingend bestaan als jongenssopraan in het Sacramentskoor te Breda. Hij studeerde solozang en opera aan de conservatoria van Den Haag en Maastricht. Daarnaast legde hij zich bij Rebecca Stewart toe op muziek van middeleeuwen en renaissance, en volge hij masterclasses bij Jill Feldman, Peter Harvey en Harry van der Kamp.

Met Ton Koopman en diens Amsterdam Baroque Orchestra & Choir soleerde hij in cantates van Bach en in werken van Charpentier (waaronder Te Deum en Messe de Minuit). Onder Erik Van Nevel zong hij delen uit Monteverdi’s Selva morale e spirituale. Daarnaast was hij te horen in onder meer werken van Mozart (Requiem, Messe C-moll, Krönungsmesse), Britten (The Company of Heaven), Schütz (Musikalische Exequien), de Passionen van Bach en Monteverdi’s Mariavespers.

Op theatergebied vertolkte Guido rollen in opera’s van Monteverdi (Il Combattimento di Tancredi e Clorinda: Testo), Rameau (Les Fêtes d’Hébé: Mercure), Mozart (De Toverfluit: Monostatos) en Prokofjev (De Speler). Daarnaast stonden recitals met liederen van Schubert (Die Schöne Müllerin), Schumann, Mendelssohn, Weill en Britten op zijn programma.

Als ensemblezanger werkt Guido met onder meer het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, Cappella Amsterdam en De Nederlandse Bachvereniging. Hierbij zingt en zong hij onder toonaangevende dirigenten als Ton Koopman, Frans Brüggen, Daniel Reuss, Andrew Parrott, Gustav Leonhardt en Jos van Veldhoven.

Ook is hij zelf actief als ensembleleider. Met het professionele ensemble Quadrivium verzorgt hij uitvoeringen van muziek uit renaissance en barok, en hij is dirigent van twee amateurkoren